Τί Είναι Το Efygan.Gr

Δεν είναι παρά μια ελληνική start up που αξιοποιεί την τεχνολογία για να διακινήσει την βασική πληροφορία του «πένθιμου χώρου», δηλαδή τις κηδείες και τα μνημόσυνα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πιο απλά είναι μια ιστοσελίδα που παρέχει την δυνατότητα ανάγνωσης αγγελτηρίων κηδειών και μνημόσυνων στον υπολογιστή και στο κινητό, μέσω αναρτήσεων που πραγματοποιούν, απ΄ευθείας, τα ίδια τα γραφεία τελετών χωρίς άλλη μεσολάβηση.

Η συγκεκριμένη καινοτομία όχι μόνο διασφαλίζει την εγκυρότητα της πληροφορίας αλλά αξιοποιεί πλήρως τον χρόνο για την διάχυσή της σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιούνται ακόμα και οι νυχτερινές ώρες, κατά τις οποίες δεν λειτουργούν οι εφημερίδες, ώστε η αναγγελία μιας κηδείας να συναντήσει τους αποδέκτες της έστω και αν εκείνοι ζουν στο Καστελόριζο, στην Νυρεμβέργη, στο Νευροκόπι ή στο Γιοχάνεσπμπουργκ.

Για τον σκοπό αυτό λειτουργούν εντός του efygan.gr 350 σελίδες ελληνικών πόλεων οι οποίες αντιστοιχούν στα ονόματα των πρωτευουσών των Δήμων, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να βρίσκει «συγκεντρωτικά» όλες τις κηδείες και τα μνημόσυνα στη σελίδα του κάθε νομού. Γίνεται πολύ εύκολα, είτε αγγίζοντας τον χάρτη είτε γράφοντας στην «αναζήτηση» το όνομα της πόλης, ή του νομού, ή ακόμα και του εκλιπόντος.

Οι καινοτομίες μας όμως δεν σταματούν εδώ. Καταγράψαμε περίπου 8.000 ελληνικά νεκροταφεία και «ψηφιοποιήσαμε» την διαδρομή τους στον χάρτη της Google, ώστε ο αναγνώστης μιας κηδείας να μπορεί εύκολα να μεταβεί στο κοιμητήριο.

Επιπλέον, το κοινό μας, μπορεί ελεύθερα, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση, να δημοσιεύει νεκρολογίες για αγαπημένα πρόσωπα που έφυγαν από κοντά μας, ικανοποιώντας έτσι μια ανθρώπινη εσωτερική ανάγκη. Ας δούμε όμως και μια άλλη μας πλευρά, λιγότερο «υπηρεσιακή». Είναι το efygan news ( news.efygan.gr ), ένα site μέσα στο site, που ασχολείται με ότι πιο ενδιαφέρον έχει αυτός ο χώρος.

Ειδήσεις , κλαδικά νέα, επώνυμα άρθρα επιστημόνων για την ψυχολογική στήριξη σε περιπτώσεις πένθους, ταφικά έθιμα, παρουσιάσεις γραφείων τελετών και βέβαια συνεντεύξεις με ανθρώπους που δεν έχουν πρόβλημα να μιλήσουν για θέματα ταμπού όπως είναι ο θάνατος.

Όλα αυτά με σεβασμό και διακριτικότητα στις ψυχές που φεύγουν και τους ανθρώπους που πενθούν. Μερικές φορές ακόμα και με καλόπιστο χιούμορ, ως μια χρωματιστή πινελιά στον καμβά της λύπης και του αποχαιρετισμού. Άλλωστε, όπως λέει και μια ελληνική παροιμία, "δεν υπάρχει γάμος χωρίς κλάματα και κηδεία χωρίς γέλια".